2018.03.08

Dags för AW med något litet extra – torsdag 19/4 2018

Vi på Tagore bjuder in några av våra mest intressanta affärskontakter och vänner. Du som får en inbjudan är välkommen att titta in hos oss på After Work & Tagore Talks torsdag 19/4.

Det här är ett tillfälle att träffa spännande människor i avspänd miljö.

Vi bjuder på dryck och tilltugg mellan kl. 17:00 - 19:30.

Tagore Talks: På temat Digitalisering, stora tankar i ett mindre format kl. 17:00 - 18:00.

Platsen är Kungsbropalatset, Vasagatan 15-17, plan 4.

Varmt välkommen - vi ser fram emot att få träffa dig!

2018.03.05

Högsta betyg – så här tycker våra kunder om oss

Här är svaren i vår årliga kundundersökning om hur våra samtliga våra konsulter betygsätts utifrån kompetens, förtroende och trivsel. Vi håller på att sammanställa 2017 års resultat – och det höga resultatet ser ut att hålla i sig.

2016

Kompetens

Förtroende

Trivsel

5,0

4,9

5,0

4,8

4,9

4,5

4,9

4,9

5,0

5,0

5,0

5,0

4,4

5,0

5,0

4,5

4,6

5,0

4,6

5,0

5,0

5,0

5,0

5,0

4,4

4,4

4,3

5,0

5,0

5,0

5,0

5,0

4,8

5,0

5,0

4,8

4,8

4,9

4,9

2015

Kompetens

Förtroende

Trivsel

4,9

5,0

5,0

4,6

5,0

4,8

5,0

5,0

5,0

5,0

5,0

5,0

4,3

4,4

4,3

4,9

5,0

5,0

4,4

4,9

5,0

5,0

5,0

5,0

5,0

5,0

5,0

4,9

5,0

5,0

5,0

5,0

5,0

5,0

5,0

5,0

5,0

5,0

5,0

4,5

4,9

5,0

4,8

4,9

4,9

2018.01.13

Hur anställer man en digital assistent?

AI är idag på allas läppar – och är en av de starkaste förändringskrafterna inom IT. Ett område inom AI som växer snabbt är digitala assistenter. Det är datorprogram som med hjälp av artificiell intelligens utför avancerade automatiska interaktioner som att ta emot och hantera beställningar eller erbjuder effektivare styrning av system och prylar genom tal och text. Men hur inför man en digital assistent på ett säkert och kostnadseffektivt sätt?

Till att börja med behöver vi förstå systemens förutsättningar, styrkor och svagheter.

Moderna AI-system är utmärkta på att hantera stora datamängder, se mönster och kan vara otroligt snabba på att fatta beslut när systemet är korrekt tränat. Däremot ligger områden som kreativitet, fantasi och social kompetens långt bakom den mänskliga förmågan.

AI-systemen består normalt sett av ett antal lager som abstraherar information och hjälper till att fatta beslut. Dessa lager behöver noggrant tränas upp och för detta behövs stora mängder träningsmaterial som bilder eller text som matas igenom systemet och vägledning under träningen i form av information om vad som är rätt och fel.

Eftersom upplärningen av systemen behöver ske under kontrollerade former driftsätts merparten av dagens AI-system med inlärningsfunktionen avstängd. Systemet tränas först, för att sedan sättas i produktion i så kallat fryst läge. Detta är viktigt att känna till vid om man ska införa ett AI-system. Du vill inte att din digitala assistent i kundtjänsten plötsligt blir otrevlig om den lärt sig detta från kunder som varit just otrevliga. Ett känt sådant exempel är en Microsoft chattbot som genom att kommunicera över Twitter utvecklade ett rasistiskt beteende. Detta är förstås inte något man vill skylta med.

Som tur är kommer många AI-system med redan upptränade förmågor som språklig förmåga. Vid ett införande kan fokus läggas på verksamhetsförmågor det vill säga att utföra specifika uppgifter på ett företag eller i en organisation. De interaktioner som skall stödjas kan läggas in i systemets regelmotor eller programmeras specifikt för syftet. Bara om interaktionerna är så komplicerade att dessa inte går att överblicka bör man överväga att träna roboten. Stödsystem för militär eller sjukvård är bra exempel där det kan finnas massor med parametrar att beakta och stora mängder information som används som beslutsunderlag och därmed är träning ett måste.

Ett annat område som är viktigt att ta hänsyn till är juridiken eller själva ansvarsfördelningen när en digital assistent används. Kommer den digitala assistensen ge råd eller ta beslut? Vem ansvarar i så fall för dessa beslut eller råd som ges och hur hanteras det juridiskt?

Detta är i stort oprövat område och många användare av AI-system väljer att lösa detta genom att systemet endast fungerar stödjande och överlåter beslutsfattandet till verkliga personer. På så sätt kan beslut tas mer korrekt och snabbt med hjälp av AI-stöd, men ansvaret eller de juridiska aspekterna fungerar precis som förut.

Så om man vill undvika juridiska problem bör man alltså vara försiktig med vad den digitala assistenten hjälper till med. Å andra sidan finns det antagligen stora vinster att göra genom att förflytta gränsen för vad digitala assistenter används till, förutsatt att man har resurser för det.

Det tredje området som är viktigt att hantera är integration. För att en digital assistent ska tillföra verkligt värde krävs normalt sett integrationer med befintliga verksamhetssystem. Information behöver inhämtas och skickas tillbaka som vid en beställning.

För att integrationsarbetet skall fungera bra behöver detta planeras för. Den information som skall användas av den digitala assistenten måste vara enkelt tillgänglig och AI-systemet behöver ha bra integrationsstöd. Allra helst skall AI-systemet och verksamhetssystemen använda sig av samma integrationsteknologier.

Ett införande av en digital assistent behöver alltså inte vara alltför komplicerat. Det går att börja med ett införande med hjälp av en relativt enkel digital assistent som endast tillhandahåller en avgränsad kontrollerad funktionalitet. Det är ändå så de flesta digitala assistenter används idag. Den svåra och dyra träningen kan till en början bortses från. Man bör i stället fokusera på de verksamhetsprocesser som skall stödjas och se till att de förbättringar man hoppas uppnå med den digitala assistenten verkligen blir av.

Johannes Jansson
Consultant & Associated Partner


2017.10.31

Välkommen Jan!

En nyfiken och driven konsult som på ett förtroendeingivande sätt kan axla olika roller i ett projekt är en beskrivning som passar väl in på Jan Rozenbeek. Han trivs dock allra bäst i rollen som lösningsarkitekt, där han realiserar tekniska lösningar helst med fokus på integrationer.

Jan har en bred teknisk bakgrund och jobbat som konsult inom IT området sedan slutet av 80-talet inom ett flertal olika branscher, t.ex. bank&finans, telecom, hälso- och sjukvård.

Jan kommer närmast från ett produktbolag, där han det senaste året arbetat med att implementera ett AI-system hos en större av de större aktörerna inom den svenska banksektorn.

Vi välkomnar Jan till Tagore och ser fram mot att med hans kompetens och erfarenhet fortsätta stödja våra kunders verksamhetsförbättringar.

2017.05.11

Ingen gör det som vi

Vi är ett framgångsrikt företag som letar efter brinnande stjärnor. Du kommer till en professionell miljö där du får möjligheten att ta ansvar, påverka och utvecklas. För oss är det viktigt att du vill vara med och bygga ett företag kring en grym ide, samtidigt som du stärker din egen kompetensprofil. Vi tror att lösningen på ett komplext problem inte finns i en konsult, utan gemensamt.

Tagore hjälper företag och organisationer att nå verksamhetsresultat i komplexa frågor relaterade till IT. Många företag vill öka tillväxten och/eller reducera kostnader. Frågan många har är hur skall det göras på mest effektiva sätt givet den situation de befinner sig i? Detta ger möjligheten till många spännande och prioriterade projekt.

Vi är i grunden välutbildade ingenjörer som kan mer om styrning och ledning än IT-konsulten och mer om IT än managementkonsulten. Vi vet att teknikrelaterade val i kombination med styrning och ledning utifrån ett verksamhetsperspektiv kan vara helt avgörande för lönsamheten och effektiviteten hos verksamheten.

Vi är oberoende experter inom våra kompetensområden och ser utveckling som en naturlig del av vårt yrke, vi försöker ofta bryta ny mark med beprövad erfarenhet.

Tjänsten

Vi söker dig som brinner för projektledning och förändringsledning. Projekten kan ha olika typer av fokus som exempelvis förstudie, implementation, upphandling, uppgradering etc och pågå över en längre tid. Du kommer att arbeta nära din uppdragsgivare.

Din profil

Vi ser gärna att du arbetat som projektledare i minst 4 år och du har även gjort något annat inom området tidigare (ca 3 år). Du har akademisk examen inom teknik men gärna också ekonomi. Du har ett genuint intresse för att förstå verksamheten ur ett icke-tekniskt perspektiv. Du bör ha arbetat med fler än 1 projektstyrningsmetod. Som person är du kommunikativ och har förmågan att leda och motivera andra. Du är resultatorienterad och förstår vikten av att planera. Att vara driven och se möjligheter kommer vara en förutsättning för rollen.

Hos oss utvecklar du våra kunder och dig själv!

Vi är oberoende experter inom våra kompetensområden och ser utveckling som en naturlig del av vårt yrke, vi försöker ofta bryta ny mark med beprövad erfarenhet.

För mer information kontakta vår partner Anders Ohlsson

Anders.ohlsson@tagore.se +46 70 253 08 61

Vi är alltid intresserade av duktiga individer så skicka gärna ditt CV och personliga brev omgående till rekrytering@tagore.se

2017.05.04

Johan ny kravare på Tagore

Johan är kravanalytiker med en bakgrund inom interaktionsdesign och användbarhet, och sätter därmed användarens upplevelse i centrum. Han lyfter gärna blicken för att se de verkliga behoven, samtidigt som han är noggrann och strukturerad i detaljarbetet med att formulera kraven. Om kunden har behov av att förbättra kravprocessen så är Johan drivande i det arbetet. Han gör nu sitt andra uppdrag på H&M där han hjälper till att utveckla onlineförsäljningen.

2017.04.28

Tagore söker lösningsarkitekt

Vi är ett framgångsrikt företag som letar efter brinnande stjärnor. Du kommer till en professionell miljö där du får möjligheten att ta ansvar, påverka och utvecklas. För oss är det viktigt att du vill vara med och bygga ett företag kring en grym ide, samtidigt som du stärker din egen kompetensprofil. Vi tror att lösningen på ett komplext problem inte finns i en konsult, utan i den samlade kompetensen.

Tagore hjälper företag och organisationer att nå verksamhetsresultat i komplexa frågor relaterade till IT. Många företag vill öka tillväxten och/eller reducera kostnader. Frågan många har är hur skall det göras på mest effektiva sätt givet den situation de befinner sig i? Detta ger möjligheten till många spännande och prioriterade projekt.

Vi är i grunden välutbildade ingenjörer som kan mer om styrning och ledning än IT-konsulten och mer om IT än managementkonsulten. Vi vet att teknikrelaterade val i kombination med styrning och ledning utifrån ett verksamhetsperspektiv kan vara helt avgörande för lönsamheten och effektiviteten hos verksamheten.

Vi är oberoende experter inom våra kompetensområden och ser utveckling som en naturlig del av vårt yrke, vi försöker ofta bryta ny mark med beprövad erfarenhet.

Tjänsten

Vi söker dig med antingen flerårig erfarenhet som lösningsarkitekt och som brinner för att lösa kundens verksamhetsutmaningar, eller dig som idag är mjukvaruarkitekt och vill bli lösningsarkitekt.

Din profil

Vi ser gärna att du arbetat med IT minst 7 år som systemutvecklare, kravanalytiker, scrum master varav minst 3 år som arkitekt. Du har akademisk examen inom teknik och kanske också ekonomi. Du har ett genuint intresse för att förstå verksamheten ur ett icke-tekniskt perspektiv och omsätta det till lösningar. Du är öppen för olika lösningar, vilket gör dig förtroendeingivande och ser till kundens bästa. Som person är du analytisk och strukturerad och har förmågan att beskriva, modellera, visualisera komplexa strukturer, skeenden och samband. Att vara driven och se möjligheter kommer vara en förutsättning för rollen.

Hos oss utvecklar du våra kunder och dig själv!

Vi är oberoende experter inom våra kompetensområden och ser utveckling som en naturlig del av vårt yrke, vi försöker ofta bryta ny mark med beprövad erfarenhet.

För mer information kontakta vår partner Anders Ohlsson

Anders.ohlsson@tagore.se +46 70 253 08 61

Vi är alltid intresserade av duktiga individer så skicka gärna ditt CV och personliga brev omgående till rekrytering@tagore.se

2017.04.27

Bilder från AW

Tack alla ni som kom på Tagores afterwork och gjorde det till en minnesvärd kväll!
2017.04.18

Tagore stödjer Nattvandrarna

Nattvandrarna skapar en tryggare miljö för våra ungdomar. Det vill vi stödja.2017.04.04

Välkommen Christian!

Det är många kunder och beställare som särskilt framhåller Christians förmåga att driva projekt till leverans och hans engagemang och förmåga att lyfta individer och grupper till ”nästa nivå”.

Christian är en driven och lösningsfokuserad projekt- och programledare som trivs utmärkt i komplexa miljöer. Han arbetar gärna med organisationer som strävar efter att kontinuerligt förbättra sin verksamhet och är expert på att förbättra processer, implementera automatiserade bygg-, text- och releaseprocesser samt skapa förutsättningar för att utveckla Continuous integration och Continuous delivery till Continuous everything.

Christian har stor erfarenhet av multinationella projekt och outsourcing och har även mångårig erfarenhet av produktägarskap.

Vi välkomnar Christian till Tagore och ser fram mot att med hans kompetens och erfarenhet fortsätta stödja våra kunders verksamhetsförbättringar.

2017.02.22

Nytt datawarehouse

Mattias Sundström från Tagore är ansvarig BI-arkitekt i ett projekt hos ett stort nordiskt finansbolag. Projektet har i uppdrag att bygga ett nytt gemensamt datawarehouse för finansiell leasing. Projektet går parallellt med införande av ett nytt gemensamt system för finansiell leasing.

Tidigare har varje nationell del inom verksamheten haft ett eget datawarehouse med lokal supportorganisation. Dessa ska nu ersättas av ett gemensamt datawarehouse och en central supportorganisation. Systemet hanterar verksamhetskritisk information och det ställs höga krav på noggrannhet, tillförlitlighet och tillgänglighet. Mattias uppgift är att ge systemet en struktur som gör det möjligt att få ut de nyckeltal och den statistik som efterfrågas, och i det format verksamheten vill få den presenterad.

En stor utmaning är att konsolidera information från olika länder där varje land har olika begrepp, regelverk och rutiner, men nu måste de enas om ett gemensamt sätt att hantera informationen. En annan stor utmaning är att systemet har både interna och externa användare. Det ställer höga krav både på prestanda, användbarhet och säkerhet.

Mattias uppskattar att vara med från starten av projektet: ”I och med att vi bygger ett nytt system från grunden så begränsas vi inte av gamla system. Det innebär att vi kan ge användarna precis det de behöver”.

2017.02.02

GDPR - en stor utmaning

I maj 2018 kommer den svenska personuppgiftslagen (PUL) att bli ersatt av en ny dataskyddsförordning. Ofta benämns den GDPR, som är en förkortning av General Data Protection Regulation. Den nya förordningen gäller alla företag som behandlar personuppgifter, tex kunduppgifter, och kommer att gälla i hela EU. Företag som bryter mot GPDR kan få höga straffavgifter.

Henrik Stenberg från Tagore sitter i uppdrag på ett stort svenskt skogsföretag och har under flera månader varit uppdragsledare för ett uppdrag som syftar till att kartlägga behovet av anpassning för att uppfylla den nya förordningen. Tillsammans med en medarbetare på juridikavdelningen har Henrik inventerat behovet av förändringar för att uppfylla GDPR. En del av detta arbetet har innefattat att gå igenom samtliga system som innehåller personuppgifter och dokumentera behovet av teknik- och rutinförändringar. Bl a har företagets olika systemförvaltningar och IT-leverantörer involverats, samt representanter från verksamhetssidan. Henrik tycker att samarbetet har fungerat bra och de flesta har förståelse för att GDPR får påverkan både på verksamhet och teknik.

Det finns stora likheter mellan PUL och GDPR. Den huvudsakliga skillnaden är att den senare även omfattar personuppgifter i ostrukturerat material (i dokument på filservrar, webbsidor m.m.) och har en hårdare straffskala. Om förordningen inte följs kan företaget få böter i miljonklassen. En annan viktig del handlar om att personuppgifter måste raderas när det inte längre finns laglig grund för att spara dem. Dessutom ska en registrerads personuppgifter (i vissa fall, beroende på grunden för behandlingen) kunna raderas om personen ber om det. Utöver de tekniska förändringarna kommer det i vissa fall att behövas utbildning och ändrade arbetssätt för personalen som hanterar personuppgifter inom företaget.

GDPR är en ny förordning och det finns i vissa delar ganska stort utrymme för tolkningar. Datainspektionen är tillsynsmyndighet för GDPR och de kommer successivt tillhandahålla vägledningar som förtydligar förordningen, i takt med att sådana arbetas fram av EU. Att dessa ännu inte finns på plats gör att det inte alltid är helt lätt att veta vad som gäller. Inom vissa områden behöver man därför hitta en lämplig balans mellan att invänta ytterligare vägledningar och göra antaganden. I nästa fas inleds ett intensivt arbete med att implementera de förändringar som krävs för att följa förordningen.

2016.08.30

Tagore i pressen!

Enterprise Magazin skriver om Tagore!

Läs artikeln här: Enterprise Magazine


2016.08.18

Analytikern Johanna är välkommen!

Om någon skulle kunna sägas ha behovs- och kravhantering i blodet så är det Johanna. Det som utmärker Johanna är hennes extrema talang att hitta lösningar, att hon brinner för att skapa resultat samt hennes sociala sätt vara.

Johanna gillar att arbeta utifrån agila värderingar & principer. Det har inneburit såväl projektarbete (Scrum, Kanban) som införande av agila arbetssätt. Hon har verkat i de flesta roller som konsult, produktägare, mentor, utbildare och chef. Förutom kompetensen har hon dessutom egenskaper som lättsam, välorganiserad, målinriktad och snabb - kort sagt - hon gillar att leverera resultat!

Tagores resa mot att bli våra kunders förstaval vid förändring med IT, fortsätter nu med hjälp av Johanna!

2016.02.10

100% av våra kunder skulle rekommendera oss!

Varje år genomfös en NöjdKundIndexmätning (NKI) på Tagores uppdrag. Undersökningen mäter våra kärnvärderingar: förtroende, kompetens och trivsel. Det ställs sammanlagt 20 frågor med skalan 1-5. Våra kunder ger oss 4,9 i snitt på alla frågor.

En fråga är särskilt viktig - om kunderna kan tänka sig att rekommendera Tagore till andra. På denna fråga svarar 100% ja och alla har svarat nivå 5!

Tack alla kunder och konsulter som gör det möjligt att skapa framgångsrika resultat!

2016.01.20

Varför når ni inte resultat?

Det är många som ställer frågan, varför når vi inte resultat? Det kan handla om projekt som inte levererar eller investeringar som inte ger den avkastning eller effekt som beställaren tänkt sig. Många är de som pratar om resursbrist, planeringsbrist eller avsaknaden av beslut från ledningen etc. Mycket av detta är säkert sant. Den vanligaste åtgärden är att tillsätta en grupp som skall titta över processer och metoder, för att konstatera och komma fram till svaret - att det behövs bättre processer och metoder.

Grundläggande är att processer och metoder är STÖD för att åstadkomma resultat och de skapar aldrig resultat i sig. Metoder och processer är bra, men är aldrig lösningen på ett leveransproblem. Det som gör att ett team - oavsett konsulter, anställda eller en kombination - lyckas leverera, är förmågan att använda rätt angreppsätt utifrån situationen. Kunskap om en metod är aldrig en garant för ett lyckat resultat - det är istället egenskaper som att se helheten, förstå människor och tekniska konsekvenser i en komplex situation som borgar för ett lyckat resultat. Så varför Beställare - envisas ni med att fråga efter metod och processkunskaper när dessa i sig inte bidrar till det resultat ni förväntar er?

Det är förmågan att genomföra som ger resultat!

2015.09.27

Vårt nya kontor

Eftersom vi kontinuerligt växer så har vi växt ur våra nuvarande lokal. Den 15 oktober flyttar vi till nya lokaler på Vasagatan 15/17. Här finns det möjlighet att komma upp och hälsa på för ett förutsättningslöst möte, vi lovar att bjuda på finfika!

2015.09.18

Det går bra nu

Men vi behöver bli ännu fler. Under hösten ser vi en ökad efterfrågan på våra specialister inom förändring med IT. Vi har spännande uppdrag med kunder som Inera, HM, Polisen, SJ, Kronofogdemyndigheten, SKL och Evry. Har du erfarenhet från ledning och styrning, arkitektur och kravhantering är du välkommen till oss. Det viktigaste är att du ställer upp på våra värderingar och gillar att skapa resultat genom förändring.

Skicka gärna ett mail till rekrytering@tagore.se

Vill du bli kontaktad?

Klicka på knappen och fyll i formuläret så kontaktar vi dig snarast.

Visa formulär